Upalne Dni? – Weź to na chłodno!

Upały coraz bardziej dają się we znaki, a ja jestem w grupie osób, które uwielbiają kiedy żar leje się z nieba. Jedynym minusem w upalne dni jest gotowanie. Uwielbiam gotować, lecz nie należy to do najprzyjemniejszych rzeczy w gorące dni. Dlatego wybieram dania, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo wysokie temperatury sprawiają, że apetyt się zmniejsza, a my nie odczuwamy tak często głodu i rezygnujemy z posiłków lub w ogóle ich nie spożywamy. Nie jest to korzystne postępowanie dla naszego zdrowia.

W upalne dni:

  • Unikaj ostrych potraw
  • Ogranicz Sól
  • Nawadniaj się!!! (min. 2 litry WODY dziennie)

Co jeść w upalne dni?

Stworzyłam listę 9 przepisów, które Cię orzeźwią, a ich przygotowanie nie zabierze Ci wiele czasu.

Zielone Lody:

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • Pomarańcza 2 sztuki
  • Ananas 1/2 sztuki
  • Jarmuż 200 g
  • Świeża mięta duża garść
  • Natka pietruszki 1 pęczek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera oraz miksujemy do powstania gładkiej, niezbyt gęstej masy (jeżeli jest za gęsta, można dodać odrobinę wody). Przelewamy ją do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny, do całkowitego zamrożenia.

Przepis z kukbuk.pl

Chłodnik z awokado i ogórków

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • Ogórek 600 g
  • Awokado 2 sztuki
  • Jogurt grecki 700 ml
  • Cytryna 2 sztuki
  • Przyprawa curry 1 łyżeczka
  • Miód 2 łyżki
  • Melon
  • 1/2 sztuki olej z pestek winogron
  • 1 łyżka świeżych ziół (wedle uznania)
  • 1 łyżka sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i obieramy grubo ze skóry i siekamy w kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka usuwamy wszystkie pestki. Resztę ogórków obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki.

Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy owoc i miksujemy z ogórkiem. Dodajemy jogurt. Zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji. W trakcie miksowania dodajemy sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy salsę. W taką samą kosteczkę jak skórkę z ogórka siekamy melona. Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.

Wylewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy go salsą – lub podajemy ją obok.

Przepis z kukbuk.pl

Sałatka grecka

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • 2 pomidory
  • Ogórek gruntowy
  • 0.5 Czerwonej cebuli
  • Papryka
  • Ser feta
  • Czarne oliwki
  • Oliwa
  • Świeże lub suszone oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek i paprykę na duże kawałki, a cebulę w plasterki. Należy wymieszać wszystko razem w misce z oliwkami oraz doprawić. Na koniec dodajemy fetę pokrojoną w kostki i posypujemy listkami oregano oraz polewamy oliwą.

Owocowy chłodnik arbuzowo-truskawkowy

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • 1 kg truskawki
  • Arbuz
  • Łyżeczka startego imbiru
  • Woda różana 3 łyżki
  • Mięta kilka listków
  • Makaron ryżowy 5 mm 150g

DO DEKORACJI:

Kiwi, banan, borówki, mango, suszone kwiaty, suszone kwiaty chabrów 1 łyżka

Przygotowanie:

Arbuza pestkujemy i kroimy, a truskawki odszypułkowujemy. 

Owoce, imbir, wodę różaną i miętę miksujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie makaron zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Następnie schładzamy.  

Po wyjęciu zupy z lodówki przekładamy ją do misek z makaronem. Dekorujemy plasterkami banana, kiwi, borówkami, czipsami kokosowymi oraz pokrojonym w kostkę mango. Całość posypujemy chabrami.

Przepis z kukbuk.pl

Sałatka z arbuzem i melonem

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • Ćwiartka arbuza czerwonego lub żółtego bez pestek,
  • Mały melon miodowy
  • 50 g sera feta,
  • Listki mięty,
  • 2 średnie pomarańcze,
  • Ocet balsamiczny,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Arbuza należy dokładnie oczyścić i pozbyć się pestek, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy małe kulki.
Melona i pomarańczę obieramy i dzielimy na segmenty oraz wydrążamy kuleczki lub kroimy w równą kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy pokruszoną fetę.
Podajemy z octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Sałatka jest idealna na upalny dzień!

SERNIK BAJKA – NA ZIMNO Z MALINAMI

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

MUS MALI​NOWY

  • 1 szklanka wody
  • Galaretka malinowa
  • Szklanka malin

MASA SERNIKOWA

  • 100 g biszkoptów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 szklanki malin

Przygotowanie:

MUS MALINOWY
Zagotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki a następnie dodać maliny i zmiksować blenderem. Po wszystkim odstawić do wystudzenia.


MASA SERNIKOWA
Dno tortownicy o średnicy 26 cm należy wyłożyć biszkoptami.
Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
W oddzielnej misce ubić śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
Do mleka z żelatyną (bez studzenia) dodać 2 łyżki twarogu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać kolejne porcje twarogu i miksować do połączenia się składników.
Dodać ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką z malinami. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Wówczas wyłożyć łyżką całkowicie ostudzony mus malinowy oraz wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ok. 3 – 4 godziny.

Przepis z kwestiasmaku.com

JOGURTOWY KOKTAJL Z ARBUZA

Co jeść w upalne dni?

Składniki:

  • 300 g miąższu arbuza bez pestek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g lodów jogurtowych

Przygotowanie:

Składniki dokładnie zmiksować i gotowe! Smacznego 🙂

PIZZA Z ARBUZA

<a href="https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie">Jedzenie zdjęcie utworzone przez Racool_studio - pl.freepik.com</a>

Składniki:

  • Nieduży arbuz
  • Ser feta
  • Czarne oliwki
  • Listki świeżej mięty
  • Syrop klonowy i sok z cytryny do skropienia

Przygotowanie:

Arbuza umyć i pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, następnie każdy plaster na kolejne 6 kawałków. Posypać pokruszonym serem feta, plasterkami czarnych oliwek i listkami świeżej mięty, która doda pięknego aromatu.
„Pizzę” skropić wymieszanym w równych proporcjach syropem klonowym i sokiem z cytryny.

Przepis z kwestiasmaku.com

APEROL SPRITZ

Co jeść w upalne dni?
PIZZA Z ARBUZA

Składniki:

  • 200 ml Prosecco
  • 100 ml Aperola
  • 1 część wody sodowej (gazowanej)
  • Kostki lodu
  • Pół plasterka pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Do koktajlowej szklanki włożyć kilka kostek lodu, wlać (do wysokości połowy szklanki) dobrze schłodzone Prosecco, a następnie Aperol – zostawiając jeszcze nieco miejsca w szklance. Dopełnić schłodzoną wodą sodową i udekorować połową plasterka pomarańczy. Opcjonalnie można podawać z zieloną oliwką nadzianą na wykałaczkę.

Podsumowanie

Mimo upalnych dni powinnyśmy pamiętać o regularnym odżywianiu i nawadnianiu organizmu tym bardziej, że apetyt spada. Okres letni sprzyja dietom odchudzającym ze względu na obfitość warzyw i owoców. Dlatego cieszmy się letnią dietą jak najdłużej, ponieważ jesienią i zimą będziemy tęsknić za kolorami na talerzach!

Jeśli do tego nie masz kompletnie ochoty na gotowanie i szukasz ekspresowych przepisów na śniadania to zerkij na mój wpis 10 pomysłów jak zdrowo zacząć dzień!

Jestem ciekawa, który przepis najbardziej Ci zasmakuje. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x