Substancje dodawane do żywności- podział i szkodliwość

Każdy z nas lubi smacznie i dobrze zjeść. Producenci żywności w walce o klientów ciągle ulepszają swoje produkty, lecz nie dodatki są obojętne dla zdrowia! Substancje te służą do poprawy produktu m.in.:

  • Wzmacniają naturalne smaki
  • Przedłużają świeżość produktów
  • Nadają jedzeniu koloru i połysku.

Moim celem jest uświadomienie Ci, jakie dodatki są dodawane do żywności.

Po co używane są dodatki do żywności?

Dodatki Mają za zadanie wydłużyć proces konserwacji produktu, oraz oddziaływać na zmysły konsumenta, czyli przyciągnąć uwagę swoim wyglądem i zapachem.

Wszyscy znamy te lśniące zielone jabłka w sklepach. Kiedy je widzimy, od razu po nie sięgamy! Sklepowe lśniące jabłka idealnie ułożone na półkach wyglądają bardzo apetycznie, dlatego od razu wkładamy je do koszyka. Myślimy wtedy, jak mega zdrowo się odżywiamy, a zakupione jabłka jemy ze smakiem!

Okazuje się, że lśniące owoce nie są wcale tak zdrowe, na jakie wyglądają.

Wiesz na pewno, czym jest wosk. Aby owoce przetrwały transport z dalekich, krajów są smarowane woskiem. Wosk poprawia kolor, a także trwałość owoców…

Owoce są tylko jednym z przykładów. Dodatki do żywności są praktycznie w każdym produkcie!

Ale bez obaw! Nie oznacza to, że mamy teraz przestać jeść kupne produkty, założyć własny ogródek i jeść tylko to, co wyhodujemy!

Zaczynamy!

Substancje dodawane do żywności- podział

Ze względu na:

Pochodzenie:

  • Naturalne
  • Identyczne z naturalnymi– o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych.
  • Sztuczne

Przeznaczenie:

Tutaj znajduje się link z tabelą podzieloną m.in. na symbole i szkodliwość.

Tabela do pobrania

Czytając etykiety produktów na półkach sklepowych, masz wrażenie, że wszystko jest zapisane niezrozumiałym językiem, ponieważ JEST! Mówi ci coś E 914 czy E 300?

Wystarczy wpisać ten symbol w przeglądarkę lub włączyć aplikacje „zdrowe zakupy”, która pomoże Ci kupować produkty niezawierające szkodliwych składników. Kiedy zeskanujesz towar, aplikacja pozwala przejrzeć cały skład, a także poznać opisy składników!

Nie trzeba znać tych nazw na pamięć, natomiast każdy z nas powinien zadbać o swoje zdrowie, w związku z tym warto od czasu do czasu spojrzeć na skład produktów branych z półek sklepowych.

Jeśli spożyjesz bardzo dużą ilość tych substancji, wtedy pojawiają się skutki uboczne jak:

  • Biegunka
  • Rak
  • Epilepsja
  • Cukrzyca
  • Nudności
  • Zawroty głowy
  • I wiele innych objawów

Każdy z dodatków z symbolem E został dopuszczony do spożycia jako nieszkodliwy, mimo tego, zanim zostaną dopuszczone, jako substancje dodawane do produktów spożywczych muszą przejść wiele badań.

Substancje dodatkowe są stosowane w produktach spożywczych od lat i wciąż budzą wiele kontrowersji u konsumentów. Czy wiesz, że substancja dopuszczona do spożycia została oceniona pod względem ryzyka dla zdrowia?

Ocenę przeprowadza:


• Na poziomie światowym:
Wszystkie substancje dodatkowe, co do których rozpatruje się stosowanie do żywności muszą posiadać ocenę ryzyka dla zdrowia przeprowadzoną przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO i WHO do Spraw Dodatków do Żywności (JECFA – The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives). Na ocenie JECFA opierają się systemy dopuszczania dodatków do żywności, stosowane we wszystkich państwach i w UE.

• Na poziomie europejskim:
Dopuszczenie określonej substancji dodatkowej do produktów sprzedawanych na terenie Unii Europejskiej odbywa się po zaakceptowaniu jej przez panel do spraw dodatków do żywności, przypraw, substancji pomagających w przetwarzaniu i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością działający w ramach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W obu przypadkach ocena danej substancji odbywa się w oparciu o wszystkie dostępne i najbardziej bieżące wyniki badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych, obserwacji dokonanych na zwierzętach oraz danych odnośnie wpływu na zdrowie ludzi.
Akceptację uzyskują jedynie substancje, których wyniki badań nie budzą żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń.


Podsumowując!

Z substancjami dodawanymi do żywności jest tak jak ze wszystkim — co za dużo to nie zdrowo!

Wszystko z umiarem! Wbrew powszechnej opinii nie należy eliminować wszystkich produktów ze swojej diety! Każdy produkt zawiera jakieś E składniki, ale najbardziej niebezpieczne są gotowe do spożycia produkty typu gołąbki, zupy czy sosy. Warto wprowadzić do swojego menu dania, które przygotujemy sami np. zupę czy warzywa na patelni, które  przygotujesz w kilkanaście minut lub własnoręcznie zrobiony sos do spaghetti czy gołąbków. Opcji jest naprawdę wiele! Jeśli zdecydujesz się jednak na gotowe produkty spójrz na skład tego co bierzesz z półki sklepowej!


Daj znać czy wpis był przydatny!

Trzymaj się!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x