Puszyste naleśniki

Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- Szklanka mleka (owsianego lub krowiego)
- Woda(opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę oraz mleko i wodę i wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do powstałem masy a następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Chochelką wlej trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, tak aby rozprowadzić je po całej powierzchni. Smaż, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie. Łopatką przewróć na drugą stronę i smaż chwilę, aż się przyrumieni.
Możesz podawać je z ulubionymi owocami lub dżemem!
Przepis na szybki mus truskawkowy:
Umyj truskawki i pozbaw się szypułek. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na mus z dodatkiem miodu.
Też lubisz naleśniki? Daj znać!