Puszyste naleśniki

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • Szklanka mleka (owsianego lub krowiego)
  • Woda(opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę oraz mleko i wodę i wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do powstałem masy a następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Chochelką wlej trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, tak aby rozprowadzić je po całej powierzchni. Smaż, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie. Łopatką przewróć na drugą stronę i smaż chwilę, aż się przyrumieni.

Możesz podawać je z ulubionymi owocami lub dżemem!

Przepis na szybki mus truskawkowy:

Umyj truskawki i pozbaw się szypułek. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na mus z dodatkiem miodu.

Też lubisz naleśniki? Daj znać!